Cheesecake si získá každého. Na internetu najdete nepřeberné množství receptů na tradiční i netradiční varianty tohoto skvělého dezertu.

 

Já na blogu již jeden recept mám, pomerančový cheesecake z domácí lučiny. Je moc dobrý, svěží, ale vadí mi u něj struktura po upečení. Studovala jsem, jak nejlépe péct cheesecake, aby byl jemný a lehký. Narazila jsem na doporučení pečení s vodní párou. Již delší dobu mě lákalo vyzkoušet i kombinaci slaného a sladkého, konkrétně jsem měla zálusk na slaný karamel. Vodní pára, úprava ingrediencí i postupu a voila nový recept byl na světě. A ač jsem k sobě dost kritická, musím si recept pochválit a ráda se s vámi o něj podělím.

 

Co budeme potřebovat

Korpus:

  • 100 g sušenek LOTUS
  • 100 g celozrnných máslových sušenek
  • 80 g másla

 

Sušenky rozdrtíme v robotu a přidáme rozpuštěné máslo. Směs upěchujeme na dno formy a dáme na chvíli do lednice. Mezitím se dáme do přípravy náplně. 

 

Náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu z vaničky
  • 250 g mascarpone
  • 120 g smetanového sýru Lučina (Palouček)
  • 200 g sýru Philadelphia (lze velmi dobře nahradit Cream spread Lidl)
  • 50 ml smetany ke šlehání (použila jsem Delux červenou 40 %)
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 120-150 g třtinového cukru
  • 3 velká vejce

 

Troubu si rozehřejte na 190 stupňů. Na dno trouby dejte nádobu s vodou. Do mísy dáme tvaroh, mascarpone, oba sýry a smetanu ke šlehání. Všechny ingredience důkladně promícháváme, dokud se nespojí. Přidáme pomerančovou šťávu a cukr. Cukru dejte raději méně a krém ochutnejte. Myslete také na to, že karamelová vrstva dortík zásadně přisladí. Ve chvíli, kdy jsme spokojeni s chutí krému, opatrně přidáváme do krému vajíčka. Vejce zapracovávejte jednotlivě a opatrně. Takto připravený krém dáme do formy, uhladíme a pečeme. Troubu během pečení neotvíráme, čekáme až cheesecake na krajích zezlátne. Hotový dortík dáme vychladit na mřížku.

 

Karamelová poleva:

  • 90 g cukru
  • 2 lžíce změklého másla
  • 120 ml deluxe smetany ke šlehání (40%)
  • sůl (jemnou i hrubozrnnou)

 

Vůbec se toho nebojme! Cukr rovnoměrně nasypeme do hrnce se silnějším dnem. Cukr rozpouštíme opatrně, nesmíme dát příliš velkou intenzitu ani příliš malou. Vyzkoušejte přibližně prostřední hodnotu a sledujte, jestli se cukr rozpouští. Ze začátku se delší dobu nebude nic dít. Jakmile se začne cukr na krajích rozpouštět, zbystříme a hlídáme, aby se cukr neměnil v karamel příliš rychle. Pokud bychom plamen nezeslabili, mohlo by se stát, že karamel spálíme. Za žádnou cenu nemícháme 🙂 Vytvořili bychom si krystalky, které by se potom špatně rozpouštěly. Smetanu trochu ohřejeme, abychom zabránili prskání karamelu. Jakmile bude mít karamel zlatou barvu, přidáme změklé máslo a dřevěnou vařečkou zamícháme. Ihned poté přidáme smetanu a pečlivě mícháme. Podle potřeby přidáme ještě máslo nebo smetanu, abychom dosáhli krémové konzistence. Nakonec vmícháme sůl. Použila jsem jemnou i hrubozrnnou. Přiznám se, že jsem si neodměřila množství, protože jsem pořád ochutnávala a přidávala. Buďte při ochutnávání opatrní, abyste si nespálili jazyk, joo?

Karamel navrstvíme na cheesecake, přidáme ještě pár zrnek soli. Dortík můžeme dozdobit i nalámanými sušenkami. Dáme odpočinout do lednice a při podávání upozorňujeme na silnou návykovost.