Tenká vrstva těsta, strouhaná jablíčka, sníh a zbytek těsta nahoru. Hraběnčiny řezy, které si můžete dát bez výčitek. Do klasického receptu patří téměř celá kostka másla, já místo něj použila ricottu. S těstem se hezky pracuje a funguje přesně tak, jak do této podzimní parády potřebujeme. 

Co budeme potřebovat: 

  • 250 g ricotty
  • 50 g medu
  • 40 g kokosové mouky
  • 80 g hladké kukuřičné mouky
  • 3 vejce
  • 350 – 400 g jablek (použila jsem sladší jablka, abych je nemusela doslazovat)
  • Skořice
  • Špetka soli

Žloutky oddělíme od bílků a dáme je do mísy. Přidáme ricottu a med a poctivě promícháme. Nakonec přidáme obě mouky a pomocí prstů zpracujeme do lehce drobivého nelepivého těsta. Tři čtvrtiny těsta rozdrobíme do malého plechu nebo do koláčové formy. Pečící nádobu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme. Rozdrobené těsto mačkáme tak, aby nám vznikla rovnoměrná spodní vrstva korpusu.

Jablka zbavíme jádřinců i slupky a nastrouháme je nahrubo. K jablíčkům přidáme 2 lžičky skořice a promícháme. Nastrouhaná jablka navrstvíme bez šťávy na těsto. Můžeme přidat rozinky nebo brusinky.

Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha. Hotový sníh opatrně pomocí lžíce přesuneme na jablíčka.

Nakonec vezmeme zbytek těsta, který nahrubo nastrouháme po celé ploše koláče.

Řezy pečeme na 160 stupňů po dobu přibližně 35 minut. Skladujeme v chladu.