Moje první vlaštovka, první recept na blogu. Koláč jsem pekla těsně před odjezdem na chalupu a potřebovala jsem vyklidit lednici. Vyšlo to, peču ho často a patří k našim nejoblíbenějším. Pokud máte rádi palačinky a tvaroh, tento mokrý koláč pro Vás bude tou pravou volbou. Říkáme mu „Palačinkáč“ ♥

 

Těsto

  • 1 vejce 
  • 100 gr cukru krystal 
  • 50 ml oleje
  • 200 ml acidofilního mléka 
  • 130 gr špaldové mouky 
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů

Všechny ingredience na těsto smícháme v jedné míse. Nejprve je dobré smíchat mokré suroviny a poté přidávat suché. Do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy vylijeme těsto.

 

Krémová náplň

  • 250 gr měkkého tvarohu
  • 125 gr mascarpone
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 6 polévkových lžic moučkového cukru
  • zavařený rybíz/ jakékoliv drobnější ovoce

Metličkou propojíme všechny suroviny do krémové konzistence a čajovou lžičkou klademe opatrně na neupečené těsto. Na krém potom navrstvíme ovoce, já jsem použila zavařený rybíz. 

 

Drobenka

  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 5 lžic cukru krystal
  • 5 lžic másla pokojové teploty

Koláč nakonec před vložením do trouby posypeme drobenkou, kterou si připravíme z polohrubé mouky, cukru a povoleného másla. Z těchto surovin vypracujeme hrudkovitou hmotu, kterou navrstvíme na koláč. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Nelekněte se, že koláč i po vychladnutí zůstává vlhký, přesně takový má být.