Dostala jsem za úkol vymyslet recept s kokosovou moukou a kokosovým mlékem. Co myslíte, povedlo se?

 

Už se vám stalo, že jste si koupili nějakou dobrotu, plánovali experimentovat v kuchyni a tato dobrota stále čeká ve špajzu na objevení? Pokud je tou dobrotou právě kokosové mléko nebo kokosová mouka, mám pro vás jednoduchý recept na vláčný a voňavý chlebíček.

Určitě se neochuďte o zakysanou smetanu, která chlebíček perfektně doplňuje. Nechejte ji ale chvíli odležet v lednici, aby pořádně zatuhla a neměli jste ji tak rozteklou jako já na fotce. 

 

Těsto:

  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/4 hrnku špaldové mouky
  • 2 lžíce kokosu
  • 1 lžíce kakaa
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva 
  • 1 lžička sody
  • 330 ml kokosového mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce másla (nešetřete :))
  • 60 g hořké čokolády
  • čokoládové čočky (50 g)

Máslo společně s čokoládou rozehřejeme nad parou. Všechny suché suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Do druhé mísy rozbijeme vajíčka, přidáme kokosové mléko a ručně prošleháme. Tekutou směs doplníme o vychladlou směs másla a čokolády a opět promícháme. Po částech zapracujeme do této misky sypký obsah. Nakonec můžeme přidat čokoládové čočky nebo nakrájenou čokoládu. Pečeme ve vymazané a vysypané formě na biskupský chlebíček/chleba na 180 stupňů. Pomocí dřevěné špejle zkoušíme, zda je chlebíček upečený. Po vytáhnutí z trouby chlebíček necháme trochu vychladnout, poté ho vyklopíme z formy.

 

Kokosová smetana:

  • 200 g zakysané smetany
  • 70 ml kokosového mléka
  • 1 lžička moučkového cukru
  • kokosové chipsy na ozdobu

Zakysanou smetanu promícháme s kokosovým mlékem a cukrem (medem). Směs necháme alespoň vychladit v lednici a poté servírujeme společně s chlebíčkem. Jako ozdobu můžeme použit kokosové chipsy/strouhaný kokos/čokoládu.