Mám tu pro vás tip na nevšední dort, Bombu.
Že jste měli obavy z přípravy dortů? Tento dort zvládne každý, protože se tvaruje do mísy.
Užijte si krásný den
Co budeme potřebovat?
Korpus
- 4 vejce
- 180 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce teplé vody
- sůl
- ½ lžičky prášku do pečiva
Krém I a II
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukr
- 100 g čokoládových čoček
- hrst lískových oříšků
- 1 lžíce Amaretta
- Ristretto
- 60 g hořké čokolády
Krém III
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce kakaa
- 150 g hořké čokolády
Postup první den
Vejce rozdělíme, žloutky s cukrem a vodou dlouze šleháme do husté bílé pěny. Poté po částech pomocí vařečky přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec vyšleháme bílky se špetkou soli. Vzniklý sníh opatrně vmícháme do těsta. Korpus pečeme v menším plechu na 170 stupňů.
Dále si uvaříme malou silnou kávu a přidáme do ní Amaretto. Čokoládu rozpustíme, smícháme s kávou a necháme vychladnout. Smetanu s cukrem ušleháme téměř do tuha, ke konci přidáme Mascarpone. Krém rozdělíme do dvou misek. Do světlého krému přijdou čokoládové čočky. Do druhé části rychle zašleháme vychladlou čokoládovou směs. Nakonec vmícháme nasekané oříšky a máme první krém hotový.
Smetanu přivedeme k varu, přidáme kakao a odstavíme z plamene. Pořádně mícháme a přidáváme nastrouhanou čokoládu. Pokud se vám utvoří hrudky, prožeňte směs tyčovým mixérem. Tuto směs dáme do lednice vychladit.
Korpus horizontálně překrojíme na půl. Vybereme si misku, do které budeme korpus vkládat. Já jsem použila plastovou s obsahem 2 litry. Z korpusu vykrojíme obvod misky, poslouží nám jako dno dortu. Zbylý piškot nakrájíme na proužky široké 6 cm. Tyto obdélníčky překrojíme ještě tak, aby nám vždy vznikly dva trojúhelníky. Misku vyložíme potravinářskou folií a začneme se skládáním korpusu. Našim úkolem bude pomocí trojúhelníků vyskládat obvod misky, špičkou do středu vedle sebe. Volná místečka vyplníme odkrojky, které nám zbyly. Na takto připravený korpus vrstvíme krémy. Já jsem první dala tmavý, pomazala jsem dno i kraje a prostředek jsem vyplnila světlým krémem. Nakonec jsem zbytkem světlého krému pomazala i kraje a celou parádu uzavřela piškotem, který jsme si na začátku vyřezali. Dno zatížíme a dáme chladit do lednice.
Postup druhý den
Z lednice si vyndáme vychlazený smetanovo-čokoládový krém a vyšleháme jej do tuha.
Na mísu s korpusem položíme talíř nebo podnos, opatrně překlopíme a odstraníme fólii. Vyšleháme čokoládovou směs a potřeme jí celý dort. Ozdobíme dle libosti, použila jsem preclíky a lískové oříšky.