Docela mě baví nepečený rychlý dorty do malý formy. A víte proč? Nejíme je týden. Jsou rychle připravené. Nezvyšujeme si doma teplotu zapínáním trouby. Už jste mohli zaregistrovat pár receptů, ve kterých jsem vynechala cukr nebo ho použila jen minimum. Baví mě čím dál víc, objevovat přirozenou sladkou chuť. Asi bych se nemohla stravovat úplně cukrfree, ale je potřeba zamyslet se nad množstvím cukru, které přijímáme. A teď v létě, kdy je dostatek skvělého sladkého ovoce, je to jednoduché. Mango si na zahradě sice neutrhneme, ale až kolem něj půjdete v krámě, třeba si vzpomenete a recept využijete.
A tady je recept. Pro přípravu tohoto dortíku budete potřebovat:
Korpus:
- 60 g mandlí
- 30 g kokosu
- 1 lžíce másla
Krém:
- 2 zralá manga
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 4 lžíce zakysané smetany
- 50 g želatinový ztužovač Dr. Oetker
Mangová želatina:
- 3 lžíce vody
- 2 plátky želatiny Dr. Oetker
- lžička citrónové šťávy
Oloupané mandle společně s kokosem rozmixujeme ve výkonném mixéru. Do směsi přidáme změklé máslo a dobře promícháme. Takto připravenou směs upěchujeme na dno malé formy.
Měkká zralá manga nakrájíme na menší kostky a rozmixujeme. Většinu manga použijeme hned (3/4), 1/4 necháme na želatinu. Smetanu ke šlehání vyšleháme, opatrně vmícháme zakysanou smetanu a větší část rozmixovaného manga. Do větší misky nasypeme želatinový ztužovač a podle návodu přidáme vodu a minutu mícháme. Poté přidáme dvě lžíce připraveného mangového krému a promícháme. Ihned přidáváme zbylý krém, ještě jednou promícháme a přesuneme do dortové formy. Dort dáme chladit do lednice
Plátky želatiny necháme nabobtnat v malém množství vody podle návodu. Mango, které nám zůstalo naředíme troškou vody (2-3 lžíce) a dochutíme citrónovou šťávou. Nabobtnanou želatinu rozpustíme mírným zahříváním a ihned vmícháme do mangové směsi. Takto připravenou tekutinu opatrně nalijeme na vychlazený dort a necháme 24 hodin odpočívat v lednici.
Tip nakonec
Pokud chcete mít dortík i bezlepkový použijte do krému místo želatinového ztužovače 6 plátku želatiny Dr. Oetker. Já to tak příště určitě udělám 🙂