Je bez lepku, téměř bez cukru a přesto věřím, že si pochutnáte. Za chvilku začnou jahodový žně, tak jsem pro Vás připravila recept na „Fit kokosovo-jahodový nepečený dortík“. Jestliže jste zvyklí hodně sladit, dort se Vám může zdát málo sladký. Já se snažím cukru ubrat, proto jsem použila jen trochu medu a pampeliškového sirupu. Pokud chcete mít dezert sladší, ochutnávejte krémy a podle potřeby přislaďte.
Korpus:
• 80 g mandlí
• 50 g strouhaného kokosu
• 2 lžíce másla
• 1 lžička medu
• ½ lžičky kakaa
Loupané mandle společně s kokosem dáme do robotu a nasekáme na jemnou mouku. Do směsi přidáme mírně povolené máslo, které pomocí prstů zapracujeme do hmoty. Přidáme med a kakao a opět promícháme. Směs je dostatečně sladká, není potřeba přidávat další cukr. Takto připravenou hmotu přemístíme do malé formy (16 cm) a roztlačujeme hmotu do souvislé vrstvy.
Kokosová vrstva:
• 250 g polotučného tvarohu (z alobalu)
• 125 ml smetany ke šlehání (33%)
• 100 g zakysané smetany
• 4 lžíce kokosu
• 1 lžíce medu/pampeliškového sirupu/vašeho oblíbeného sirupu
Smetanu ke šlehání (250 ml) ušleháme téměř do tuha. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme kokos a sladidlo. Poté opatrně vmícháme polovinu ušlehané šlehačky. Směs naneseme na korpus a dáme chladit.
Jahodová vrstva:
• 125 ml smetany ke šlehání (33%)
• 100 g zakysané smetany
• 150 g polotučného tvarohu (z alobalu)
• 200 g jahod
• Med/pampeliškový sirup/váš oblíbený sirup – množství závisí na jahodách, já jsem přidala jen lžičku a stačilo to
• 4 plátky želatiny
Plátky želatiny vložíme do hrnce s troškou vody a necháme ji nabobtnat. Mezitím si očistíme a rozmixujeme jahody. Do mísy dáme tvaroh, zakysanou smetanu, rozmixované jahody, sladidlo, ušlehanou půlku šlehačky a opatrně promícháme. Jakmile je želatina nabobtnaná, hrnec dáme na mírný plamen a pomalu zahříváme. Ve chvíli, kdy je želatina rozpuštěná, odstavíme z plamene a ihned vmícháme 1 lžíci krému. Zamícháme a směs vlijeme ke zbývajícímu krému. Musíme pracovat rychle, protože směs rychle tuhne. Jahodový krém nalijeme jako závěrečnou vrstvu dortíku a dáme chladit do lednice (24 hodin, nebo alespoň přes noc).