Příroda nás letos bohatě obdarovává. Když jsem o víkendu viděla obsypané stromy, vzpomněla jsem si na tento dort, který jsem loni pekla. Pokud budete chtít bezlepkovou variantu, místo pečeného korpusu využijte ořechovou směs z jahodového dortíku. Cukr určitě nahraďte medem. Svěží chuť nektarinek dokonale doplní lehký krém a nadýchaný piškot. Určitě bych se nebála místo nektarinek použít broskve. Tak šup do toho 🙂

Co budeme potřebovat?

Korpus:

  • 2 vejce
  • 5 lžic třtinového cukr
  • 3 lžíce oleje
  • 90 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva (PDP)

Vejce společně s cukrem vyšleháme do husté pěny, poté zašleháme olej. V jiné misce dobře promícháme mouku s PDP a opatrně ji postupně vmícháme do hmoty. Těsto přesuneme do tukem vymazané a moukou vysypané malé formy (17 cm). Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů. 

Krém:

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 70 g selského jogurtu
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 5 lžic moučkového cukru/ nebo med na doslazení
  • 4 plátky želatiny

Plátky želatiny podle návodu necháme nabobtnat v trošce vody. Mezitím si ušleháme smetanu, postupně zašleháme tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu, cukr a šťávu z pomeranče. Želatinu necháme nad plamenem rozpustit (nesmí však vřít). Ihned do rozpuštěné želatiny přidáme 3 lžíce připraveného krému a dobře promícháme. Tento želatinový obsah přesuneme do zbylého krému, promícháme a naneseme na vychladlý korpus. Dort dáme chladit do lednice a pustíme se do poslední vrstvy.

Želatina:

  • 3 nektarinky (/broskve)
  • 3 meruňky
  • 3 lžíce džusu (multivitamín)
  • 4 plátky želatiny
  • 2 lžičky medu 

Želatinu necháme nabobtnat. Nektarinky i meruňky zbavíme pecek a slupek, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme s medem a džusem do hladké konzistence. S želatinou pracujeme stejným způsobem, jako u druhé vrstvy. Ovocnou zatím neztuhlou želatinu nalijeme na dort a necháme přes noc odležet.

Jedna odpověď

Komentáře jsou uzavřené.