Pokud si vaříte kroupy jen jednou ročně na Vánoce jako tradičního Kubu a chcete tuto super potravinu zařazovat do svého jídelníčku častěji, mám pro vás tip. Kroupy s pestem, je to skvělá alternativa těstovin. Miluju bazalkový pesto, tentokrát jsem do něj přidala i pár lístků medvědího česneku a byla to příjemná změna. Pesto kroupy skvěle doplní. Jídlo je velmi syté, tak to nepřežeňte. 

 

Co budeme potřebovat?

  • 250 g krup (použila jsem střední velikost)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

 

Kroupy dáme den předem namočit do vody. Druhý den ve větším hrnci rozpálíme trochu olivového oleje, přidáme nakrájenou šalotku, česnek a necháme zpěnit dozlatova. Přidáme zcezené kroupy a teplou vodu (2 cm nad kroupy). Kroupy osolíme, opepříme, přidáme 1 stroužek česneku. Občas zamícháme a případně dolíváme vodu dle potřeby. Kroupy velikosti 7 jsem vařila přibližně 35 minut. 

 

Pesto:

  • 3 plné hrsti bazalkových lístků
  • 12 lístků medvědího česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 40 gr sýru Grana Padano
  • sůl

 

Pomocí ponorného mixéru vytvoříme z bazalky, medvědího česneku a oleje směs. Přidáme nastrouhaný grana padano a podle chuti dosolíme.

 

Uvařené kroupy promícháme s pestem a podáváme teplé i studené.