Pokud si vaříte kroupy jen jednou ročně na Vánoce jako tradičního Kubu a chcete tuto super potravinu zařazovat do svého jídelníčku častěji, mám pro vás tip. Kroupy s pestem, je to skvělá alternativa těstovin. Miluju bazalkový pesto, tentokrát jsem do něj přidala i pár lístků medvědího česneku a byla to příjemná změna. Pesto kroupy skvěle doplní. Jídlo je velmi syté, tak to nepřežeňte.
Co budeme potřebovat?
- 250 g krup (použila jsem střední velikost)
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- olivový olej
Kroupy dáme den předem namočit do vody. Druhý den ve větším hrnci rozpálíme trochu olivového oleje, přidáme nakrájenou šalotku, česnek a necháme zpěnit dozlatova. Přidáme zcezené kroupy a teplou vodu (2 cm nad kroupy). Kroupy osolíme, opepříme, přidáme 1 stroužek česneku. Občas zamícháme a případně dolíváme vodu dle potřeby. Kroupy velikosti 7 jsem vařila přibližně 35 minut.
Pesto:
- 3 plné hrsti bazalkových lístků
- 12 lístků medvědího česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 40 gr sýru Grana Padano
- sůl
Pomocí ponorného mixéru vytvoříme z bazalky, medvědího česneku a oleje směs. Přidáme nastrouhaný grana padano a podle chuti dosolíme.
Uvařené kroupy promícháme s pestem a podáváme teplé i studené.